tiistai 13. lokakuuta 2015

Halifax

Lauantaina tosiaan lähdettiin paikallisen bussifirman ja yliopiston kv-toimiston järjestämälle reissulle Halifaxiin. Ihan kohtuulliseen 200 dollarin hintaan kuului majoitus kahdeksi yöksi aamupaloineen, matkat ja kaupunkikierros. Alun vaikeuksista oli tosi mukava reissu, oli mainiointa päästä pois saarelta ja olla miettimättä koulujuttuja pariin päivään!


Meille oli etukäteen teroitettu, että bussi lähtee aamulla kello kahdeksan eikä siitä kannata myöhästyä. Lähdettiinkin pysäkille hyvissä ajoin ennen kahdeksaa, mutta saatiin lopulta värjötellä ulkona melkein kolme varttia. Oli ihan pirun kylmä ja aivan jää-tä-vä tuuli. Lopulta puoli yhdeksän pintaan bussikuski kurvasi paikalle taksilla ilmoittamaan, että mantereelle vievä, 13 kilometrin mittainen Confederation Bridge on tuulen takia suljettu (!!) ja bussi jumissa siellä toisella puolella, ja kahdentoista aikaan voitaisiin ehkä yrittää uudelleen. Ei ihan hirveästi naurattanut.

Kovin lupaavalta sää ei näyttänyt vielä kahdeltatoistakaan ja silta oli tiedotusten mukaan edelleen suljettu. Tehtiin jo plan B siltä varalta, ettei päästä Halifaxiin tänä viikonloppuna ollenkaan, mutta puoli yhden maissa (jälleen tyylikkäästi myöhässä) jostain taiottu bussi saapui pysäkille ja päästiin matkaan. Ajeltiin sillan alkuun ja saatiin venailla siellä vielä vajaa tunti, ennen kuin silta aukeni henkilöautoja isommille kulkuneuvoillekin. Meri kävi villinä ja oli rannoilta ihan punainen, kun aallot olivat sekoittaneet saaren punertavaa maaperää veteen.


Kampuksella ja Charlottetownissa sitä ei niin huomaa, mutta Kanadaankin on vihdoin tullut kunnon syksy ja ihan mielettömän kaunis ruska. Jos Prince Edward "Potato" Island onkin aika pitkälti peltoa, mantereella New Brunswick ja Nova Scotia ovat silmänkantamattomiin pelkkää vihreän, punaisen ja oranssin sävyissä loistavaa metsää. Niin kivan näköistä!

Perillä Halifaxissa oltiin siis yhden sijaan kuuden maissa. Käytiin heittämässä tavarat hotellihuoneeseen, jonka jaoin yhden ruotsalaisen ja kahden saksalaisen tytön kanssa. Meidän hotelli, Hampton Inn by Hilton, oli kyllä hintaan nähden yllättävän kiva ja erittäin siisti. Hyvin kelpasi tuolla pari yötä majailla. Lauantai-iltana käveltiin vähän ympäriinsä, mutta muuten ilta meni pitkälti syödessä. Mentiin all you can eat -sushimestaan nimetlä Sushijet ja naposteltiin kalaa kyllä koko rahan edestä. Oli ihan sairaan hyvää, muistelen lämmöllä!

Fairview Lawn Cemetery // näkymää kukkulalta // satamaa

Sunnuntaiaamuna lähdettiin bussilla pienelle kaupunkikierrokselle oikein oppaan kera. Harmaasta säästä huolimatta Halifax näytti oikein kivalta. 350 000 asukkaan kaupunki on rakennettu kukkulalle ja maanmuodon lisäksi kaupunkikuvaa hallitsee valtava satama rahti- ja  risteilylaivoineen sekä rakennustyömaat, joita oli joka puolella. Ajeltiin ympäriinsä ja katseltiin maisemia samalla kun opas kertoi vähän paikoista. Halifaxin historia vaikutti tosi mielenkiintoiselta! Vuonna 1917 kaupungin edustalla ammuksia kuljettanut laiva törmäsi toiseen ja syttyi tuleen, mikä johti atomipommiin asti historian suurimpaan ihmisen aiheuttamaan räjähdykseen. Myös Titanicin uppoamisessa Halifaxilla oli rooli: kaupunkiin on haudattu ne onnettomuudessa menehtyneet, joita ei kuljetettu kotikaupunkeihinsa. Käytiinkin yhdellä hautausmaalla, Fairview Lawn Cemeterylla, Titanicin uhrien haudoilla.

Iltapäivällä käytiin Halifaxin sisarkaupunki Darthmouthin puolella Mic Mac Mall -ostoskeskuksessa ja illansuussa lähdettiin syömään. Oltiin etukäteen tsekattu keskustasta suhteellisen halpa Bluenose II -niminen mesta, josta sai hummeria, ja suunnattiin sinne. Mä en uskaltanut ottaa kokonaista hummeria, mutta söin hummerisalaatin, johon se oli perattu valmiiksi. Pari kaveria kuitenkin askartelivat itse hummerinsa ruoaksi, ja ainakin se oli viihdyttävää katseltavaa... Ruoan jälkeen mentiin tosi mukavaan baariin, Field Guideen, yksille. Oli ihan supermukavaa vain istuskella, jutella ja maistella cocktaileja ilman mitään kiirettä.


Maanantaiaamu valkeni aurinkoisena ja lämpimänä. Meillä oli pari tuntia aikaa ennen bussin lähtöä, joten lähdettiin hyvissä ajoin vielä katselemaan kaupunkia. Ensin mentiin Public Gardens -puistoon, joka olikin lampineen ja kasveineen tosi mukava ja kaunis vierailupaikka, vaikka paras kukkaloisto olikin jo vähän ohi. Sieltä jatkettiin satama-alueelle nauttimaan auringosta ja ihastelemaan ihan kirkasta merivettä. Kahdentoista jälkeen palattiin Tim Hortonsin kautta hotellille ja lähdettiin sitten taittamaan bussilla matkaa takaisin Charlottetowniin. Tällä kertaa tuuli ei häirinnyt suunnitelmia ja päästiin hyvissä ajoin perille - hyvä niin, kun univelkaa vähän jäi ja tiistaina oli taas paluu arkeen.


// Summary for my international friends: Even though we had major problems leaving the island because of wind,  the trip to Halifax was super gezellig! My favourite part was eating but it was also nice to see a real city, shop and visit the waterfront and Public Gardens and not to think about school for a while. #sant

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti